zondag 6 maart 2011

OV-chipkaart Mislukt concept lancering - Nikky Cirkel


                                  OV-Chipkaart mislukte concept lancering.
Het leek zo'n handig product en goed te gaan werken. Echter zijn daar de meningen over verdeeld.
Het product bevatte op het moment dat het inging zoveel kinderziektes en het gebruik en opwaarderen was totaal niet bekend bij de reizigers in Nederland.
Vooral in het begin stonden er lange rijen bij een paar van de op waardeer punten op het Centraal Station. Tientallen mensen bij de service balie waarvan de Chipkaart in eens geen saldo meer bevatte.
Het communiceren naar de reiziger was beperkt, men wist niet waar het te koop was, wat de prijzen waren en wilde helemaal niet van de strippen kaart af. Tenslotte was de strippen kaart al sinds 8 mei 1980 in Nederland een geldig vervoersbewijs.
Als er dagjes mensen komen moeten zij of een OV-chipkaart aanschaffen voor €5,- en opwaarderen of elk uur een kaartjes kopen ter waarde van €2,50 bij een service balie waar veel mensen in de rij wachten. Het blijkt dat de OV-chipkaart te kraken is en vaak storingen bevat zodat het saldo er af gaat. Het uitchecken gaat vaak mis waardoor in februari 2010 gemiddeld 270.000 reizigers vergaten uit te checken. Reizigers voelen zich bestolen, het is een makkelijke manier om ongemerkt reizen duurder te maken, omdat het niet duidelijk is wat er momenteel per halte wordt betaald kan het zijn dat in 2012 het bedrag is verdubbeld.
Het is een politiek gevoelig punt om te verplichten dat de strippenkaart een niet geldig vervoersbewijs is en enkel met OV-chipkaart betaald kan worden. Groenlinks is fel tegen de OV-chipkaart zo hebben zij een site opgericht met daarin de standpunten waarom zij het niet goed vinden dat de OV-chipkaart landelijk wordt ingevoerd www.ov-chipklacht.nl/. SP heeft uitgezocht dat de OV-chipkaart niet voordeliger is maar duurder, de prijs is gemiddeld gestegen met 19 procent enkel 1 op de 5 reizen blijken nu voordeliger te zijn door de OV-chipkaart.

Ook vind men het schending van privacy aangezien alle reizen terug zijn te lezen op de de opwaardeerpunten. Als mijn OV-chipkaart wordt 'gelezen' door derden kunnen zij precies waar en welke halte ik ben uit- of ingestapt ben de reis bewegingen worden geregistreerd. Het is belangrijk dat de overheid zich voorbereidt op de problemen wanneer de OV-chipkaart landelijk wordt ingevoerd aangezien er nog een hoop ellende van gaat komen.


Bronnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten