maandag 6 december 2010

Trend – de Ipad door Rimko de Wijs


Microtrend - Ipad
Maxitrend   - usability
Megatrend  - technologisering

Er werd al jaren gespeculeerd over tablet computers. Een apparaat, klein en licht, maar wel simpel te bedienen, en functioneel. Enkele fabrikanten (waaronder Apple) probeerden eerder een soortgelijk apparaat te maken. Deze pogingen hebben echter nooit het grote publiek gehaald. Eind januari 2010 werd door Apple de Ipad geïntroduceerd. Het apparaat, zonder fysiek toetsenbord is niet veel meer dan een scherm, een aan/uit knop en een bedieningsknop. Juist hierin ligt apparaat de kracht van het apparaat. Door de simpele manier van bedienen is het apparaat de ideale reispartner geworden. En door de mogelijkheid om via het mobiele netwerk met internet te verbinden is het bijna overal mogelijk in verbinding te staan met de wereld.


In de markt gezet tegen een onverwacht lage prijs (basismodel €499,-) doet Apple een poging het apparaat voor een groot publiek toegankelijk te maken. Er was tijdens de aankondiging verbazing over hoe laag de prijs was. Enkele minpunten waren er ook. Het gebrek aan compatibiliteit met flash, er zit geen camera in, en het (toenmalige) ontbreken van multitasking.


We kunnen inmiddels zeggen dat de Ipad een trend geworden is. De lange rijen bij de lancering gaf al aan dat er een grote nieuwsgierigheid naar het apparaat was. En nu Apple na een 10 miljoen verkochte Ipads nog steeds moeite heeft om aan de vraag te voldoen, verwacht ik dat dit product nog wel een tijdje als zoete broodjes over de toonbank gaan.

 Relevante trendfactoren

Technologie

De technologie zorgt er voor dat we al onze gegevens altijd bij ons kunnen hebben en dat het bijna geen moeite meer kost om dit mee te dragen.

Economie

Omdat Apple dit product tegen een relatief laag bedrag in de markt heeft gezet is het product voor veel mensen bereikbaar

Cultuur


We willen overal controle op hebben en alles bij de hand hebben. Dit apparaat houdt alle gegevens bij elkaar, en fungeert tijdens de reistijd als wachtverzachter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten