zondag 2 januari 2011

Conceptontwikkelaar - Steve Jobs Door Rimko de Wijs
Sommigen noemen hem de bedenker van “usability”.  Steve Jobs, mede-oprichter en huidig directeur van Apple is de visionair van het bedrijf. Zich bemoeiend met de kleinste details drijft hij zijn personeel soms tot waanzin, maar ook zijn bedrijf tot een begrip. Dat staat voor design, gemak en technisch hoogwaardig. Dat daar ook een exorbitant prijskaartje aan hangt kan de “applefan” en de mainstream consument telkens minder schelen.

Ik behandel niet de concepten waarvoor jobs in de laatste 10 jaar als  directeur van Apple om geroemd wordt.  Het concept dat ik hier wil behandelen is het vernuft “onder de motorkap”.

Begin 2000 lanceert Apple de Ipod en het software programma Itunes. Veel mensen noemen dit de “redding” van de muziek industrie. De Ipod, een kleine digitale muziekspeler welke alleen samenwerkt met de beheersoftware Itunes biedt het ideale platform om ook muziek te gaan verkopen. In de tijd dat illegaal downloaden gemeengoed is blijkt dit te werken. Dit komt vooral door het gemak en de prijzen.

Door een account direct te koppelen aan een creditcard en een programma is het met 1 klik mogelijk om muziek aan te schaffen. Door de verplichte koppeling tussen het programma en de muziekspeler is de ketting gesloten.Dit principe zien we terug bij de Apple tv, Iphone en Ipad. En Itunes bied ook films, programma’s en boeken. Op zich zijn de technische producten als de ipod, iphone, en ipad al revolutionair te noemen, maar waar het echte vernuft in zit, is de koppeling onderling, en de mogelijkheid voor de gebruiker om iets aan te schaffen voordat hij er erg in heeft.

Bovenstaande synergie tussen de producten, de verbindende factor van de losstaande onderdelen, dat is typisch de hand van Steve Jobs.
Zijn gevoel voor efficiëntie en gebruiksgemak zorgt er voor dat wij tegenwoordig met het grootste gemak gebruikers zijn geworden van Apple hardware, digitale muziek en software. En dat alles met een druk op de knop.

Bronnen: http://www.apple.com/hotnews/thoughtsonmusic/ 
                 The innovation secrets of Steve Jobs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten